Yerden Isıtma Sistemi Hakkında 5+ Detaylar
Yerden ısıtma sistemi, ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin betonu içindeki borular aracılığı ile yayan bir ısıtma sistemidir. Böylece zemin ısınırken ortam da ısınıyor ve homojen bir ısı dağılımı sağlıyor. İnsan yapısına en uygun ve en ekonomik ısınma şekli olduğu için en çok tercih edilen yöntemler arasında. Ayrıca, düşük kurulum maliyetleri ve her mekana kolay bir şekilde uygulanabilir olmasıyla da avantaj tanıyor. Klasik ısıtma sistemlerinde görülen tavanda ısı birikme sorunu ya da ısıl konforu bozacak ani ısı değişimleri yaşanmıyor.
Yerden ısıtma sistemleri, ülkemizde 1980 yılından itibaren kullanılmaya başlayan bir teknoloji. Günümüzde de binlerce metrekare yerleşme sahası hala bu yöntemle ısıtılıyor. Yerden ısıtma sistemi, radyan ısıyı kullandığı için diğer yöntemlere göre birkaç derece daha düşük sıcaklık ayarında kullanılabiliyor. Böylece faturalarınız düşüyor ve enerji bakımından verimli ve uygun maliyetli bir yöntemle ısınmış oluyorsunuz.
Wavin yerden ısıtma sistemleri : https://www.wavin.com/tr-tr/katalog/sihhi-tesisat-isitma-sogutma/yerden-isitma/yerden-isitma-borular-ve-ek-parcalar
Konu Hakkında Başlıklarımız
Yerden Isıtma Sistemleri Nedir?
Yerden ısıtma yaşam alanlarında uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilen, zemine entegre kablo ya da borular aracılığıyla ısıtılabilen ve tüm bu ısıtma sürecinin bir panel yardımıyla kontrol edilebilen sistemlerdir. Isıtma sisteminin zemine yerleştirilme şekline bağlı olarak iki çeşit yöntemi vardır ve bunlar; elektrikli yerden ısıtma ile sulu yerden ısıtma olarak adlandırılıyor.
Elektrikli yerden ısıtma sistemleri, ısı enerjisini rezistans kablolarından yararlanarak elektrikten elde ettiği enerjiden sağlıyor. Bu kablolara ısıtma kabloları da deniyor. Sulu yerden ısıtma sisteminde ise, harici bir kaynakta su özel olarak ısıtılıyor. Ardından ısıtılan su, zemin içine döşenen borularda dolaşıyor. Bu iki sistemin en belirgin ortak yönleri, ısının homojen dağılmasını ve enerji verimliliğini sağlamak. İki sistem de gayet kullanışlı ve çok etkili sonuçlar veriyor.
Yerden Isıtma Sistemleri Ne Sağlar?
Yerden ısıtmanın hedefi öncelikli olarak düşük maliyet ve maksimum verim sağlamak.
Yerden ısıtmaya sahip bir mekan içerisindeki sıcaklık, hem yatay hem de dikey eksende homojen bir şekilde dağılarak konforlu bir ortam sağlıyor. Odanın her tarafı eşit olarak ısınıyor. Yerden ısıtma evinizin her yerinde yumuşak bir sıcaklık hissi vererek doğal bir ısı oluşturuyor. Klasik radyatör sisteminde en çok yaşanan sorunlardan biri olan peteklere yakın yerlerin sıcak, uzak yerlerin soğuk olması problemi ortadan kalkıyor.
Klasik sistemlerde kazan suyu sıcaklığının ulaşması gereken nokta, yerden ısıtma sisteminde daha düşük oluyor. Aradaki bu sıcaklık farkı da enerji tüketiminde tasarruf sağlıyor. Yerden ısıtma doğalgaz faturası geldiğinde sürpriz masraflarla karşılaşmıyorsunuz.
Yerden ısıtma, kullanıldığı alan içerisinde radyatör gibi ısıtıcılar olmadığı ve sistem döşemenin altında kaldığı için istenilen her dekorun yapılmasına imkan veriyor. Herhangi bir alan ya da hacim kaybına neden olmuyor. Estetik açıdan hoş görünmeyen radyatör panellerini saklamak için ekstra bir çaba sarf etmenize gerek kalmıyor. Özellikle çocuklar için kaza riski oluşturan radyatör panellerinin olmaması önemli bir avantaj.
Yerden ısıtma sistemi, havaya yayılan kirletici maddelerin dolaşımını azaltıyor. Ayrıca, nem içeriği düşük olduğu için toz akarlarının yaşamasına izin vermeyerek ev tozu akarlarının azalmasına da yardımcı oluyor. Alerjisi ya da astımı olan kullanıcılar için dikkat edilmesi gereken bir özellik.
Yerden ısıtma mekaniğini oluşturan ve kaliteden ödün verilmeyen parçalar uzun yıllar boyunca bakıma bile ihtiyaç olmadan kullanılabiliyor. Böylece, diğer ısıtma sistemlerinde sıklıkla karşınıza çıkan bakım maliyeti kavramının bu sistemlerde bulunmadığı anlamına geliyor.
Yerden ısıtma sisteminin kurulumu oldukça kolay ve az bakım gerektiriyor. Çalıştırılması da çok uygun maliyetli. Homojen bir dağılım sağladığı için spor salonları, endüstriyel birimler gibi yüksek tavanlı mekanlarda daha fazla fayda sağlıyor. Çünkü radyatör sistemlerinde ısı tavana yükseldikçe büyük bir kısmı boşa gidiyor. Yerden ısıtma sisteminde ise ısı, en çok gereken yerde yani zemin seviyesinde yoğunlaşıyor. Geniş alanlarda yerden ısıtma, zemin alanının merkezini verimli bir şekilde ısıtmanın tek yolu olarak dikkat çekiyor. Tüm dünyada bu sistemi kullanan kişiler memnuniyetlerini yerden ısıtma kullanıcı yorumları ile yansıtıyor.
Rehau yerden ısıtma sistemleri en çok kullanılan markalar arasında yer alıyor. Uygulama süreçlerinde Rehau dışında Fraenkische, Danfoss, Despor, Wavin gibi büyük markalar da tercih ediliyor.
Sulu Yerden Isıtma Sistemleri
Sulu yerden ısıtma sistemi, antik şehirlerden günümüzdeki her türlü yerleşime yerine kadar gelen bir uygulama. Yapıların zeminine ve izolasyon malzemesinin üstüne plastik borular döşenerek, bu borulara kolektörler yardımı ile besleyiciden su gelmesini sağlayarak oluşturulan bir sistem. Aynı zamanda geniş alanları ısıtmanın en sağlıklı, en kullanışlı ve en uygun maliyetli yollarından biri olup kullanımı süreklilik arz eden yapılarda tercih sebebidir.
Sulu yerden ısıtma sisteminin sıcak su kaynağı; güneş enerjisi, kazan, kombi, ısı pompası olabilir. Bu sistemlerde, 30-50 °C sıcak su kullanılarak tercih edilen düzeyde ısı veren bir verim elde ediliyor. Bu sistem oluşturulurken pex adı verilen yerden ısıtma borusu kullanılıyor.
Tadilat aşamasında ya da yeni inşaat durumundaki binalara uygulanıyor. Uygulanacak yapının kaba inşaatının tamamlanmamış olması gerekiyor. Kaba inşaatı biten yapılarda ise taban döşemesi süreci tamamlanmadan ya da tadilat işlemleri sonlanmadan sistemin döşenmesi gerekiyor.
Yerden ısıtma uygulamalarında herhangi bir zemin tipi kısıtlaması bulunmuyor. Seramik, ahşap, doğal taş, parke, fayans ve mermerler ile kolaylıkla entegre olabiliyor. Daire, villa, kooperatif, hastane, okul, havaalanı, cami, hamam, yüzme havuzu, kış bahçesi, sera, yol gibi tüm mekanlarda kullanılabiliyor.
Sulu Yerden Isıtmanın Faydaları
- Maliyeti oldukça uygun düzeyde.
- Yaşam alanları için son derece sağlıklı ve insan anatomisine uygun. Toz gibi oluşumları da engelliyor.
- Homojen bir dağılım söz konusu olduğu için odanın ısı dengesi bozulmuyor.
- Sulu yerden ısıtma sistemlerinde aylık fatura ödemelerinde göreceğiniz üzere, diğer ısınma yöntemlerine göre tasarruf sağlıyor.
- Dekor oluşum süreçlerine engel olmuyor.
- Katlar arasında ısı yalıtımı sağlıyor.
Elektrikli Yerden Isıtma Sistemleri
Yerden ısıtma gücünü elektrik enerjisi ile sağlayan sistemler, elektrikli yerden ısıtma sistemleri olarak adlandırılıyor. Elektrikli yerden ısıtma sistemleri için en uygun zemin kaplamaları; seramik karo, doğal taş, vinil, porselen çini ve laminat parkedir. Elektrikli yerden ısıtma sistemleri nasıl yapılır konusunda firmamızdan detaylı bilgileri almak mümkün.
Sistem bileşenleri; elektrikli ısıtma kablosu, termostat ve sensörden oluşuyor. Isıtıcı kablo, ısıtılacak olan zemine uygulandıktan sonra zemin sıcaklığını kontrol etmek için termostat bağlanıyor. Zemin, termostat ile ayarladığınız sıcaklık değerine ulaştığı zaman ısıtıcı kablo otomatik olarak devreden çıkıyor ve enerji tasarrufu sağlıyor. Zemin, sizin ayarladığınız sıcaklık değerinin altına düştüğünde ise ısıtıcı kablo otomatik olarak devreye giriyor ve sistemin yapıldığı zemini ısıtmaya devam ediyor.
Elektrikli yerden ısıtma, inşaat aşamasında ya da tadilat projelerinde zemine en yakın yerde döşeme altına uygulanıyor. Özellikle kullanılmayan daire içerisinde inşaat gerçekleştirildikten sonra boş haldeyken zeminde elektrikli yerden ısıtma sistemlerinin uygulanması daha kolay oluyor. Ayrıca taşınmak istediğiniz yeni bir daire, işletme ya da müstakil konut varsa binanın boş olduğu dönemde elektrikli yerden ısıtma sisteminin uygulanmasını tercih edebilirsiniz.
Elektrikli yerden ısıtma sisteminde ısıtıcı kablolar zemine döşendikten sonra, fileler belirli aralıklarla yerleştiriliyor. Filelerin üzerine fabrikasyon montajı ile oluşturulan ısıtıcı şilteler aracılığı ile zeminde ısıtma uygulaması gerçekleştiriliyor. Sistem küçük alanlarda ya da girintili çıkıntılı ve yuvarlak mekanlarda kullanma kolaylığı sağlıyor. Elektrikli yerden ısıtma sistemi, zemin sıcaklık sensörü ile birlikte dijital termostatlar ve kullanıcı tercihlerine göre çalıştırılıyor.
Bu sistemler müstakil konut, apartman, daire, okul, spor sahası, konaklama işletmesi, endüstriyel yapı, mağaza, tarımsal kullanım alanı gibi noktalarda kullanılabiliyor.
Elektrikli Yerden Isıtmanın Faydaları
- Isıtma sistemini zemindeki sorunlardan koruyan izolasyon şilteleri ısı kayıplarını en düşük seviyede tutuyor.
- Yaşam alanlarında oluşan tozlar nemli olmayan zemine tutunamaz. Bu nedenle elektrikli yerden ısıtma sistemleri hijyenik bir ortam sunuyor.
- Hava akımı en düşük seviyede oluyor. Böylece soğuk alanlar oluşmuyor.
- Birincil ya da tamamlayıcı ısı olarak kullanılabiliyor.
- Tadilat projeleri için gayet uygun.
- Daha az tehlikeli. Doğalgaz zehirlenmeleri gibi sorunlar yaratmıyor.
- Elektrikli yerden ısıtma sistemleri önceden test ediliyor ve bağlantıları yapılarak gönderiliyor. Bu nedenle uygulanması oldukça kolay.
- Bakım gerektirmiyor.
- Uygun maliyet ile verimli bir enerji sunuyor.
Yerden Isıtma Fiyatları
Yerden ısıtma sisteminde ilk yatırım maliyeti, diğer sistemlere göre biraz yüksek görünse de kendini kısa bir zamanda düşük yakıt maliyeti ile amorte ediyor. Yani, kurulum aşamasındaki yerden ısıtma maliyeti dolaylı yoldan kullanıcılara tasarruf olarak geri dönüyor.
Yerden ısıtma sisteminde çeşitli parametreler bulunduğu için sabit fiyatlar sunmak mümkün değil. Maliyetler ve diğer konular için bize dilediğiniz zaman ulaşarak bilgi alabilirsiniz.