Sifonik Sistem Nedir? 10 Maddede Yağmur Suyu Drenaj Sistemi
Popüler yeni nesil çatıdan tahliye sistemleri arasında yer alan sifonik sistem, yağmur suyunun vakum ile rögara itilmesini sağlayarak en iyi ve en hızlı şekilde tahliye edilmesinde kullanıcılara yardımcı olur.
Konu Hakkında Başlıklarımız
Sifonik Sistem Nedir?
Sifonik tesisat kurmayı düşünenler için ilk olarak sifonik sistem nedir sorusu oldukça önemlidir. Teknolojinin günden güne gelişmesiyle beraber daha önceleri yağmur suyu boşaltılması için kullanılan geleneksel sistemler artık yerini çok daha gelişmiş sistemlere bıraktı. Geleneksel yağmur drejanı sisteminde suyun boşaltılması, doğal akışın hava ile yer değiştirip borulardan akması yöntemidir. Bu yöntem, boruların yatay eğimde konumlandırılması ile sağlanır.
Bu nedenle, yağmur suyunun başarılı bir şekilde boşaltılması için en önemli etkenlerden biri de su ile hava arasında kurulan dengedir. Bahsettiğimiz geleneksel sistemin dezavantajı ise su ve havanın birlikte çalışmasından kaynaklı olarak borunun tam kapasite su ile çalışamamasıdır. Bu durum birçok soruna yol açar ve suyun boşaltılması konusunda zaman problemi oluşturur.
Sifonik yağmur suyu tesisatı içeriğinde vakumlu bir tahliye sistemi bulunur. Bu nedenle tesisatın temel prensibi, boruların tam doluluk su ile boşaltılmasına dayanmaktadır. Sifonik sisteminde binaların çatısına düşen yağmur suları vakumla rögara iletilir ve enerji denkliği ilkesi baz alınır. Bu yöntemle beraber, yağmur sularının çatılardan bir eğim olmaksızın tahliye edilmesi sağlanır. Sifonik yağmur suyu toplama sistemi içerisinde sıfır eğitim bulunur ve boruların tamamen dolu olması temel özelliklerindendir.
Sifonik Sistem Nasıl Çalışır?
Sifonik sistemden bahsedildiğinde Sifonik sistem nasıl çalışır sorusu büyük önem arz eder. Nedeni ise sistemin çalışması bazı hesaplamalara dayanır. Yapılan hesaplamalarla birlikte ilk aşamada sistem su ile doldurulur. Bu aşama sonrasında ortam artık içinde hava bulundurmaz çünkü tamamen su ile kaplıdır. Bu özelliği nedeniyle, yatay borulardan dikey borulara geçen su, bir vakum etkisi yaratır. Farklı bir su tahliye etme sistemi bulunan sifonik drenaj sistemi, vakum ve debi etkisi oluşturarak eğimsiz akaç organları ile suyu tahliye eder.
Bahsedilen sistemin ana çalışma ilkesi hakkında bahsedecek olursak tamamen dolu bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. Bu sistemin diğer sistemler ile karşılaştırıldığında öne çıkan en büyük özelliği, su tahliyesi konusunda eğime ihtiyaç duymaması ve düşük çaplardaki boruların kullanılmasının yeterli olmasıdır.
Sifonik sistemin kullanıcılara sağladığı en büyük kolaylıklardan biri suyun herhangi bir eğime ihtiyaç duymamasıdır. Bunun nedeni temelde akışkanın enerji denkliğinin ele alınmasıdır. Sistem aslında basit bir dille ifade ediliyor fakat aslında ana çalışma prensibi karışıktır. Sistemde basınç farkı ve akış hızı gibi etkenleri dengelemek için uygun borular kullanılması gerekir. Bahsedilen durum özellikle sifonik çatı drenaj sistemi önem arz eder. Bu nedenle, sistemin mutlaka uzmanlar tarafından kurulması gerekir.
Wavin sifonik drenaj: https://www.wavin.com/tr-tr/katalog/yagmur-suyu/sifonik-sistem/quickstream
Geleneksel Sistemden Farklılıkları
Sifonik sistem drenaj, diğer geleneksel sistemlere göre oldukça oldukça avantajlıdır. Öncelikle geleneksel yani atmosferik sistemden bahsedecek olursak, bu sistemde çatıdaki süzgecin çıkışı açıktır. Sistemin yatay olarak hareket etmesi için de belirli bir eğimin olması gerekir. Suyun akışı söz konusu olduğunda havaya ihtiyaç vardır ve geleneksel sistemlerin su kapasitesi yüzde 30’dur. Bu nedenle, kullanılan boruların su ile dolması ve tam kapasite çalışması söz konusu değildir. Bunun yanı sıra, basınç sadece atmosferiktir.
Sifonik sistem söz konusu olduğunda ise çatıdaki süzgecin kapalı konumda olduğu söylenebilir. Bu özelliği sayesinde aslında en iyi su tahliyesini sağlar. Suyun yatay konumda ilerlemesi için eğime gerek yoktur. Ayrıca borular tam kapasite olarak çalışır ve kısa sürede su tahliyesi sağlanır. Buna ek olarak, özel askılama sistemi sayesinde borular genleşir ve bu hareketlerden dolayı uzun süre kullanılabilen bir sistem yaratılmış olur.
Sistemin diğer avantajlarından bahsedilecek olursa, yatay konumda çok uzun mesafelerde eğime gerek olmamasıdır. Ayrıca sistemin kendini temizleme özelliği bulunur ki bu da yüksek debi basıncı sayesinde gerçekleşir. Sifonik sistemde ayrıca meteorolojiden yararlanılarak son 100 yılda 5 dakikada yaşanacak en büyük yağış değeri temel alınır ve hesaplamalar yapılır. Sistemde kullanılan süzgeç bir nevi girdap kırıcı özelliğe sahip olduğundan dolayı su sisteme geri dönmez ve sistemin hava alması engellenir. Contalı birleşim kullanımı sayesinde sistemde herhangi bir hava girişi mümkün olmaz ve bundan kaynaklı olarak zaman geçtikçe conta bozulsa dahi sızdırma sorunları görülmez.
Sifonik Sistem Kurulumu Nasıl Yapılır?
Şirketimiz tarafından en popüler ve etkili sistem olan Wavin sifonik drenaj sistemi kullanılır. Kullanılan sistemin yüksek verim göstermesi ve aktif olması konusunda kilit nokta kurulumudur. Bu anlamda sistem kuruluşunda özenli bir çalışma yapılır. Bu nedenle tüm kurulumlar teknik şartnameye uygun şekilde yapılır.
Kullanılan malzemelerin hepsi güvenlik ve kalite sistemlerine uygun durumdadır. İşlem öncesinde kullanılacak malzemelerin örnekleri müşterilere sunulur ve onay beklenir. Bunun sonrasında imalat projeleri için hazırlanması gereken bazı hesaplamalar ve çizimler sunulur. Daha sonrasında genel kontroller yapılır ve müşterinin nihai onayı beklenir.
Kullanılan tasarım özel olarak dizayn edilir ve patentlidir. Sistemin parçalarının kurulacak yerle bütün olarak birleştirilmesi için gereken hesaplamalar şirketimiz tarafından yapılır. Kurulumda öne çıkan en önemli noktalardan bazıları mekanik ve mimari çözümlerin, bölgesel yağış verilerinin dikkate alınmasıdır.
Bunun yanı sıra, rögar sistemi bağlantıları, köşe dönüş ve birleşme parçaları, ara kollar, yatay ve düşey boruların boyutları bütünsel bir şekilde hesaplanır. Ayrıca sifonik yağmur suyu toplama sisteminde herhangi bir montaj hatası yaşanmaması için şartnameye bağlı olarak bilgisayar programlarıyla gerekli hesaplamalar yapılır ve testten geçirilir.
Sistem tasarımında süzgeç hanesinde suyun girdap oluşturmasının önlenmesi önem arz eder. Eğer bu teknik ihmal edilirse, sistem asla verimli bir şekilde çalışmaz. Çatı su yalıtımında ise yine en az 4 santimetre yüzeyden aşağıda olacak şekilde süzgeçler kullanılmalıdır. Süzgeç ve yalıtımın birleşim noktaları sifonik süzgeç ile desteklenir. Sistemde kullanılan drenaj boruları ise yerçekimi drenaj formülünün en dayanaklı kalitesine göre tasarlanmaktadır. Kullanılan tüm bu teknikler sayesinde sistemden en üst düzey verim alınır.
Sifonik Sistem Kurulum Özellikleri
Wavin sifonik drenaj sistemi kurulumunda birkaç nokta büyük önem arz eder. Bu nedenle, sistemde kullanılan malzemeler ile sifonik süzgeç en yüksek verim alınabilecek şekilde tasarlanır. Ayrıca, süzgeç için kullanılan malzemeler paslanmaz çelikten yapıldığı için uzun süreli kullanım sağlanmış olur.
Süzgeç haznesi şu malzemelerden oluşur: Girdabı engelleyen ayaklar ve ayakların üzerinde bulunan girdap kırıcı levhalar. Kullanılan materyaller sayesinde herhangi bir su girdabı oluşması engellenmiş olur.
Süzgeç haznesinde oluşabilecek girdap hareketinin suyu en fazla 4 santimetre yükseltebileceği hesaplaması yapılır. Tüm bu süzgeç parçaları yivli sistem ile birbirine geçirilir ve tek parça formunu alır. Bunun yanı sıra tıkanmayı engelleyen plakalar Aynı zamanda tıkanmayı önleyici plakalar da su tıkanmalarını ve veriminin azalmasını engellemek için özenle tasarlanmıştır. Sifonik sistem yağmur suyu tahliyesi, tüm bu uygulamalar sayesinde en çok verim alınan yöntem olarak öne çıkar.
Sifonik Sistem Avantajları
Sifonik sistem fiyatları birçok avantaja sahip olmasının yanı sıra kullanıcıların verimli bir şekilde yararlanmalarına olanak sağlar. İşte sistemin bazı avantajları:
- Sifonik drenaj sistemdeki suyun yüzde 100 oranda tahliye edilir. Diğer geleneksel sistemlerden daha hızlı ve efektif tahliye sağlar.
- Sistemin çalışması için vakum gibi ilave bir araca ihtiyaç duyulmaz. Bunun nedeni sistemin kendine özel vakumlama özelliğinin bulunmasıdır. Bu özelliği sayesinde de uzun vadede oldukça kullanışlıdır.
- Sistemde en az düzeyde süzgeç kullanılır. Sifonik süzgeç fiyatı oldukça uygundur.
- Boru sayısı geleneksel sisteme kıyasla yarısı kadar kullanılır, bu anlamda masraflar azalır.
- Yer altı boruları daha az gerekir ve kurulum için gereken işçilik daha azdır. Maliyetler bu doğrultuda düşer.
- Yüksek debiler dolayısıyla oluşabilecek durumlar için kendini temizleme özelliği bulunur. Bu sadece sistemde tıkanma engeli oluşmaz.
- Görüntüsü nedeniyle yapılarda estetik bir görünüm sağlar.
- Montajı ve kurulumu kısa sürelerde tamamlanabilir ve altyapı çalışması gerekmez.
- Güvenli tesisat imkanı sunar. Sistemde kullanılan özel askılama yöntemi kullanılarak boruların genleşme hareketlerinden dolayı oluşabilecek durumlar kontrol altına alınmış olur. Bu durum şu şekilde sağlanır: Geleneksel sistemlerle kıyaslandığında suyun debisinin daha fazla olduğu sifonik sistemde suyun sorunsuz şekilde taşınması için özel askılama sistemi gerekir. Sıfır eğim ile borulardaki suların güvenli şekilde taşınması sağlanır.
- Sistemde herhangi bir sızıntı problemi yaşanmaz. Bunun nedeni güvenli bir çalışma tekniğine sahip olmasıdır, bu nedenle aşırı yağışlarda bile etkilidir. Verimli bir şekilde çalışmasının sebebi boru ve bağlantı parçaları için alın kaynak ve elektro füzyon yöntemi kullanılmasıdır. Bu sistem sayesinde sızdırma engellenmiş olur.
Sifonik yağmur suyu sistemi, yukarıda bahsedilen tüm bu özellikleri sayesinde yağmur suyunun tahliyesi konusunda kullanıcılar için en etkili yöntemlerden biridir.
Sifonik sistem hakkında bilgi almak için sayfamız Sifonik Sistem inceleyebilirsiniz.