Notice: Undefined variable: QUIRRg in /home/quick/domains/quickmuhendislik.com/public_html/wp-includes/revision.php on line 1 Notice: Undefined variable: jnyHwn in /home/quick/domains/quickmuhendislik.com/public_html/wp-includes/canonical.php on line 1 Sifonik Sistem Nedir? Sifonik Süzgeç Nasıl Çalışır? [2021] - Quick Mühendislik

Sifonik Sistem Nedir? Sifonik Süzgeç Nasıl Çalışır? [2021]

Temelinde sifonik süzgeç yer alan sifonik sistem, modern bir yağmur suyu tahliye yöntemidir. Çatıdan tahliye sistemleri arasında oldukça popülerdir. Yağmur suyunun en iyi şekilde tahliye edilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda vakumla rögara iletilmesini de sağlayarak suyun en hızlı şekilde sistemden tahliyesini mümkün kılar. Bu sistem, yaklaşık 40 senedir Avrupa’nın birçok binasında kullanılmaktadır.

Sifonik Sistem Nedir?

Günümüze kadar yağmur sisteminin drejanı ile ilgili olarak geleneksel sistemler kullanılmıştır. Ancak teknolojinin ilerlemesi ile birlikte, yağmur suyunun boşaltılması için yeni yöntemler oluşturulmuştur. Geleneksel yağmur drenajı temelde yağmur suyunun doğal akış yöntemiyle hava ile yer değiştirerek boruların içinden akmasına dayanmaktadır. Bu da boruların yatay eğimde olması ile sağlanmaktadır. Halbuki suyun sağlıklı bir şekilde boşaltılabilmesi için en önemli etken, su ile hava arasında kurulan dengedir. Geleneksel sistemin temel çalışma prensibi, boruda su ve hava ile birlikte çalışması üzerine kurulu olduğu için boru tam kapasite su ile çalışamamaktadır. Böylelikle suyun tahliyesinde zaman ve boşaltılma konusunda çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir.

Sifonik yağmur drenaj sisteminin hedefi, boruların tamamen dolu olarak çalışmasını sağlamaktır. Yatay hatta %0 eğim ve hesaplamalar sonucunda bulunan düşük çaplar ile sistemin öncelikle tam kapasite su ile dolması sağlanır. Tam olarak su dolan ve içinde hava bulunmayan ortamda su, yatay hattan dikey hatta geçerken vakum etkisi yaratır. Bu vakum nedeni ile de suyun hızı ve debisi artar.

Sifonik Süzgeç Nasıl Çalışır?

Sifonik süzgeç, sistem için en temel ve önemli elemanlarından birisidir. Çatı tipine, bölgesel şartlara ve özel isteklere göre değişiklik gösterebilirler. Quick Mühendislik’te; dere tipi sifonik süzgeç, membran tipi sifonik süzgeç ve bitüm tipi sifonik süzgeç olmak üzere üç tip sifonik süzgeç bulunmaktadır.

Sifonik sistem, temelde akışkanın enerji denkliği prensibinden yararlanmaktadır. Suyun herhangi bir eğime gerek duymadan oluktan ya da çatıdan boşaltılmasını sağlamaktadır. Bu karmaşık hidrolik hesabın çözümü için Bernoulli’nin akış denkleminden yola çıkılarak hareket edilmiştir. Günümüzde sifonik sistemin daha hızlı ve daha etkili çözümleri için çeşitli yazılımlar kullanılmaktadır. Böylelikle karmaşık ağlar daha da kusursuz bir netlikle çözülmektedir. Sistemde basınç farklarını ve akış hızını dengelemek için farklı çaplarda boru kullanılır. Farklı materyaller kullanılırken kayıpları da azaltmak çok önemlidir.

Sifonik Sistemin Avantajları

  • Yağmur suyu, geleneksel sistemdeki eğim ile hareket ettirilerek akışına bırakılmamaktadır. Vakum etkisi ile emilerek dışarı atıldığı için geleneksel sisteme göre 20 kat daha hızlı akış kapasitesi vardır.
  • Yüksek   su  boşaltma   kapasiteli  sifonik süzgeçler kullanıldığı için daha  az  sayıda sifonik süzgeç  kullanılmaktadır. Böylece daha az delik açılmış olur.
  • Vakum etkisi  ile çalışan bir sistem olduğu için daha az düşey iniş ihtiyacı duymaktadır.
  • Daha az toplam boru metrajı ve küçük çaplı borular gerekmektedir.
  • İzolasyon ihtiyacına fazla gerek duymamaktadır.
  • Yağmur suyu tavan kotundan taşındığı ve sistem daha az inişe ihtiyaç duyduğu için minimem altyapı çalışması gerektirir.
  • Hatlarda eğim yoktur bu yüzden tasarım kolaylığı sağlamaktadır. Alışveriş  merkezlerinde, hastanelerde, iş   merkezlerinde, fabrikalarda, havalimanlarında, stadyumlarda vb. birçok yapıda uygulanabilir.
  • Montaj işlemleri oldukça hızlıdır.
  • Fazla bakım gideri oluşturmaz.

Bu yazıyı da okumalısınız : Sifonik Sistem Nedir? 10 Maddede Yağmur Suyu Drenaj Sistemi

Quick Mühendislik Sifonik Sistem Çalışmaları

Quick Mühendislik; on yıllara dayanan tecrübeye sahip, Almanya’da, Hollanda’da ve birçok uluslararası projede uygulanan Wavin QuickStream sifonik yağmur suyu drenaj sistemini kullanmaktadır. Bu sistem, güvenli ve ekonomik bir șekilde çatı yüzeylerindeki yağmur suyunu tahliye etmek için kurulmuş bir sistemdir. Bu tahliye sistemi, basınç akımı prensibi ile çalıșmaktadır. Yani, hava içermeden su ile tam dolum sağlanmaktadır. Endüstriyel, lojistik ve birçok alanda sifonik sistem standart hale gelmiştir.

Wavin QuickStream Sifonik Yağmur Suyu Drenaj Sisteminin Avantajları

sifonik sistem

  • Minimum boru ile daha düșük maliyet: Özel hesaplama yöntemleri uygulanmaktadır. Bu sayede iniș sayısı azaltılır ve daha az miktarda boru kullanılır. Düșük çaplı borular, vakum etkisi yaratır. Kullanılan boru çaplarının düșük olması da maliyetlerin azalmasını sağlar.
  • Minimum sifonik süzgeç: Wavin QuickStream, yüksek kapasiteli sifonik süzgeçleri sayesinde gerekli sifonik süzgeç miktarını azaltır. En yoğun yağıș oranlarına karșı bile etkili çözümler sunar.
  • Mimarlar ve mühendisler için tasarım esnekliği: Wavin QuickStream, yatay borularda eğime ihtiyaç duymaz. Böylece tasarımcılar için en yüksek kolaylık sağlanır. Küçük çaplı boruların kullanımı ise, hem tasarım hem de montaj konusunda kolaylık tanır.
  • Minimum hafriyat çalıșması: Daha az iniș borusu kullanılır. Böylece bina içi ve bina dıșında altyapı
    kazılar ve hafriyat ihtiyacı en aza indirilir.
  • Kendi kendini temizleyen boru sistemi ve minimum bakım maliyetleri: Boru sisteminde yüksek negatif basınçlara ek olarak, yüksek akıș hızlarına da ulașılır. Böylece bakım maliyetleri azalmış olur.
  • Hızlı ve pratik montaj: İniş hatta basittir. Borulama da minimumda tutulduğu için montaj kolaylığı sağlanarak montaj süreleri kısaltılmıș olur.
  • Yüksek binalar için en uygun çözüm: İniș borusu ile yaratılan vakum etkisi doğru orantılıdır. Böylece yüksek binalarda da verimli sonuçlar elde edilir.
  • Minimum izolasyon masrafları: Daha küçük borular kullanılırken aynı zamanda, yalıtım
    için de daha az masraf oluşur.

Wavin QuickStream Sifonik Yağmur Suyu Drenaj Sisteminin Sağladığı Yenilikler

sifonik sistem

  • Uzman proje ekibi: Wavin, 1982 yılından beri dünyanın birçok ülkesinde sifonik çatı drenaj sistemleri tasarlamaktadır. Böylece kendi profesyonel ve deneyimli ekiplerini olușturmuștur. Proje ekipleri, karșılıklı bilgi alıșverișiyle teknik anlamda donatılmıștır. Müșterilerine geniș ve kapsamlı bir hizmet vermektedir.
  • Üstün kelepçeleme sistemi: Wavin, Quickstream sifonik sistemine özel bir kelepçe sistemi tasarlamıştır. Böylece maksimum kolaylık ve zamandan tasarruf sağlar. Boruları tek parçadan olușan kelepçelere yerleştirdikten sonra sadece vidaları sıkmak yeterlidir.
  • Hızlı cevap süreleri: Wavin’in sadece sifonik projeler ile ilgilenen bir ekibi bulunmaktadır. Bu ekip, proje tekliflerine en kısa sürede cevap verir. Tüm Türkiye’ye yayılan bayi, uygulamacı ve lojistik ağıyla en kısa sürede malzeme ve montaj hizmeti sunar.
  • Geniș referans listesi: Wavin, sifonik sistemlerde en küçük çatıdan 250.000 m2 alana sahip
    çatılara, düz çatılardan en karmașık mimariye sahip çatılara, depolardan hastanelere çok çeșitli kullanım alanlarına hitap etmektedir.
  • Lider tasarım ve hesap yazılımı: Wavin’in kendi geliștirdiği yazılımın 3 ana ilkesi vardır; güvenlik, AutoCAD uyumluluğu ve üstün uygulama çizimleri.
  • Yüksek kapasiteli çatı sifonik süzgeçleri: Wavin, süzgeçlerini geniș bir yelpazede sunmaktadır. Bitüm tip, membran tip ve kendinden izolasyonlu tek dere tipi süzgeç olan metal dere tipi süzgeçler ile her türlü çatı
    tipine ve izolasyonuna göre çözümler sunabilmektedir. Tüm süzgeç tipleri paslanmaz çelikten üretilmiştir.
  • Sifonik sistem için boru ve ek parçalar: Wavin’in, sifonik sistemlere uygun bir boru sistemi ve özel gereksinimleri karșılayacak şekilde oluşturulmuş geniș bir ürün yelpazesi bulunmaktadır.
  • Ayrıntılı doküman hizmeti: Wavin’in profesyonel proje ekibi sifonik sistem tasarımından sonra, 3 boyutlu izometrik çizimler, ayrıntılı hat ve süzgeç çizimleri ile maksimum kalitede doküman desteği sunar. Böylece tasarımcıların sunulan projeyi anlamasını kolaylaștırır. Uygulamacıların da ișlerini en doğru șekilde yapmasını sağlar. Böylece hataları ve iletișim eksikliğinden kaynaklanabilecek sorunları minimize eder.

Kaynak: https://www.wavin.com/tr-tr/

Recent Posts
qs uygulama foto guzel 5