Sulu Yerden Isıtma Sistemleri – Alttan Isıtma Çözümleri [2021]
Yapılarda sulu yerden ısıtma sistemleri, son dönemde artan bir eğilimle birlikte sıklıkla tercih edilmektedir. Doğru bir şekilde uygulanan yerden ısıtma sistemi kullanıcıya yüksek konfor ve tasarruf sağlamaktadır Evler, ofisler, spor salonları, kapalı yüzme havuzları, camiler, hamamlar gibi birçok alanda uygulama yapılabilen bu sistem özellikle geniş alanlarda yüksek konfor sağlayan bir sistemdir.
Sulu yerden ısıtma sistemlerinin sıcak su kaynağı; kazan, kombi, ısı pompası vb. olabilir. Bu kaynaklardan itibaren kolon hatları yerden ısıtma kolektörlerini beslemektedir. Bu hatlar, kapasite ve su debisine uygun çaplarda çekilmelidir. Kolon hattı ile kollektöre gelen su, bu noktadan zemine yayılarak ortamı ısıtmak için zemin altına dağılır.
Yerden ısıtma sistemi ile ısıtılan alanda ısınan hava bütün zeminden eşit olarak yükselir. Aynı zamanda, sıcaklık yerden tavana doğru azalır. Radyatörlü bir sistemde ise sıcaklık tavanda yüksektir. Bu nedenle yüksek tavanlı alanlarda yerden ısıtma sistemi büyük avantaj sağlar. Ayrıca insanların kullanım alanında sulu alttan ısıtma daha ideal ve daha konforlu bir ısı dağılımı sağlar.
“Sulu yerden ısıtma nasıl yapılır?” sorusunun cevabını öğrenmek için yazımıza devam edebilirsiniz.
Detaylar: https://www.wavin.com/tr-tr/bilgi-merkezi/haberler/yerden-isitma-sik-sorulan-sorular
Konu Hakkında Başlıklarımız
Sulu Yerden Isıtma (Alttan Isıtma) Nedir?
Sulu yerden ısıtma sistemleri, yerden ısıtma sistemlerinin en popüleridir. Sulu borulu yerden ısıtma olarak da adlandırılan bu sistem, her türlü enerji kaynağı ile beslenen hatta güneş enerjisi ve ısı pompası ile çok daha ekonomik olan bir sistemdir. Büyük hacimdeki binalara, işyerlerinde, villalarda ve sürekli kullanılan yapılarda en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Sulu yerden ısıtma sistemlerinin uygulanacağı alanlarda, zemin izolasyon malzemelerinin üzerine plastik borular döşenmektedir. Ardından borulara besleyiciden su verilmektedir. Sistem içinde bu işlemi yapan malzeme kollektördür. Kollektörler sistemin belli bölümlerine monte edilir.
Sulu yerden ısıtma sistemlerinin kurulumu için öncelikle, kurulacak yerin keşfinin yapılması ve zemin yapısının belirlenmesi gerekmektedir. Sulu yerden ısıtma; petekler yerine, zemine ısı borularının döşenmesi ile yapılmaktadır. Geleneksel petek sisteminde enerji kaynağından peteklere giden borular, duvar diplerinden ya da duvara gömülü olarak döşenmektedir.
Peteklere ısının iletilebilmesi için 70 ile 90 derece arasında sıcak su kullanılmaktadır. Yerden ısıtma sistemlerinde ise, zemin altındaki boruların ısınabilmesi ve ısıyı yayabilmesi için 30 derece ile 50 derece arasında sıcak suyun olması yeterlidir. Sulu yerden ısıtma fiyatları başta maliyetli gibi görünse de sonrasında büyük avantaj sağlayacaktır. Ayrıca sulu yerden ısıtma sistemlerinde, plastik boru kullanıldığı için hem suyun dolaşımı hem de insan anatomisi ve sağlığı açısından daha ideal olmaktadır. Sulu yerden ısıtma sistemlerinde, düşük ısıdaki su dolaşımı sağlandığı için kullanılan enerji tüketimi ve sulu yerden ısıtma maliyeti az olur. Böylece tasarruflu bir ısınma sağlar.
Sulu Yerden Isıtma Sisteminin Kullanım Alanları
Boruların kullanıldığı bu sistem, birbirinden farklı yapıdaki pek çok zemine ve mekana rahatlıkla uygulanabilmektedir. Bu sistemin en güzel yanı, bu özelliği yani kolay uygulanabilir olmasıdır. Ancak yine de “Yerden ısıtma üzerine ne döşenir?” sorusu, kullanıcılar tarafından sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor.
Bu sistem için herhangi bir zemin kısıtlaması bulunmamaktadır. Doğal taşlar, fayanslar, mermerler, parkeler vb. her çeşit zemin ile uyum sağlamaktadır. Bu noktada verilebilecek en iyi karar, uygun yalıtımı oluşturacak malzemenin kişisel tercih ve zevklere göre seçilmesidir.
Alttan Isıtmada Ne Tür Malzemeler Tercih Ediliyor?
Yerden ısıtma sistemlerinde çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. En önemli olanlar; yerden ısıtma boruları, yerden ısıtma straforu, yerden ısıtma kollektörleri. Bunlar haricinde; ısı yalıtım levhası, kenar yalıtım bandı, kollektör, kollektör kutusu, u klips, kesme vanası, köşe düzeltici, test göstergesi, şap katkısı ve otomasyon ürünleri (oda termostatı, termal vana, ana kontrölör, yer sensörü) kullanılıyor.
Sistemin temelini oluşturan yerden ısıtma boruları, tadilat esnasında zemine serilen panellerin üzerine döşeniyor. En çok tercih edilen çeşidi PEX borularıdır. Yerden ısıtma straforu, boruları yere sabitlemek için kullanılır. Aynı zamanda, şap altı izolasyon malzemesi olarak da bilinir. Yerden ısıtma kollektörleri ise, ısı kaynağından gelen sıcak suyu sisteme dağıtan ve ısısını kaybeden suyu sistemden toplayan malzemedir. Kısaca, giden ve gelen boruların bağlantısını sağlamaktadır.
Sulu yerden ısıtma sistemlerinde tesisat düzgün bir şekilde yapılmamışsa ya da kalitesiz ve dayanıksız malzemeler kullanılmışsa, büyük ihtimalle evinizde ve alt komşunuzda su sızıntısı sorunları yaşarsınız.
Yerden Isıtma Sistemi Ne Şekilde Çalışır?
Yerden ısıtma sisteminin çalışma prensibi; ortamdaki ısı ihtiyacını, doğrudan zeminden besleme üzerine kuruludur. Hedef, mekandaki atmosfere homojen düzeyde bir ısı dağıtmaktır. Sistemin temel bileşeni ısıtıcı borulardır. Borular, modülasyon panellerinden destek alarak zeminin alt bölümüne tadilat aşamasında monte edilir. Ardından su kaynağı, ısıtıcı tarafından ısıtılır. Son olarak depolarda biriken su, katlar arasında bulunan kollektörler üzerinden, devir daim bir şekilde borulara aktarılır. Bu aşamada termostatlar ortam sıcaklığını kullanıcının istediği seviyeye çeker. Bu termostatlar, manuel ya da otomatik olmak üzere iki çeşittir.
Sulu yerden ısıtma sistemlerinde mekanın tamamı ısıtıcı görevi görür. Radyatörde ise, küçük bir ısıtıcı bütün alanın havasını ısıtır. Bu kadar küçük bir ısıtıcı, tüm hacmi ısıtmaya çalışırken çok hızlı bir hava sirkülasyonu oluşur. Yani, geleneksel ısıtma sistemleri havayı sirküle ettirerek ısıtır. Fakat en az hava sirkülasyonu, yerden ısıtma sistemleri ile mümkündür. Bu nedenle solunum yolları için en sağlıklı yöntemdir.
Ergonomik ve konforlu bir ısıtma yöntemi olan sulu alttan ısıtma, geniş hacimli mekanlarda bile başarılı sonuçlar verir. Çünkü hedefi her yeri eşit olarak ısıtmaktır. Ancak sistemin devreye girmesi birkaç saat sürmektedir. Bu nedenle kapatılmadan belli bir seviyede çalıştırılmaya devam edilmesini tavsiye ediyoruz.
Alttan Isıtma Sistemi Avantajları
- Yerden ısıtma sisteminde, ısınmayı sağlayan borular tamamen zemin altından geçer. Böylece ev içinde herhangi bir yerde göz zevkini bozacak bir görüntü oluşmaz. Ayrıca, istediğiniz bütün dekorasyon için imkan tanır. Eşyaları yerleştirirken radyatöre göre düzenlemek zorunda kalmazsınız.
- Geleneksek petekli sistemler, ortamın nemini kurutur. Ancak yerden ısıtma sisteminde ortamın havası nemli kalır. Bu da insan sağlığı için çok önemlidir.
- Sulu borulu yerden ısıtma, kaliteli malzeme kullanılırsa çok uzun süre dayanabilen bir sistemdir. Neredeyse bina ömrü kadar kullanım sağlar.
- Ortam, zeminden ısınmaya başladığı için ilk olarak zemini ısıtır ve böylece daha çabuk ısınma sağlanmış olur. Geleneksel radyatörlü sistemlerde ise, ısınma petek seviyesinden başlar ve sonra yukarı çıkar. Böylece evin içerisinde soğuk bölge ve sıcak bölgeler meydana gelir.
- Ayrıca, sulu alttan ısıtma sistemleri maliyeti kullanım süresi boyunca elde edilecek tasarruf düşünüldüğünde oldukça uygun bir düzeydedir. Alttan ısıtma m2 fiyatı üzerinden hesaplandığında diğer sistemlere göre oldukça idealdir.
- Sulu yerden ısıtma sistemleri fiyatları ne kadar yüksek olursa olsun, düşük derecede çalıştığı için enerji tüketiminde azalma ve tasarruf sağlar.
- Diğer enerji kaynakları ile entegre olabilir.
Sulu Yerden Isıtma Kullanım Alanları
Sulu yerden ısıtma; daire, villa, apartman, ofis, okul, hastane, cami, hamam, kooperatif, yüzme havuzu, kış bahçesi, sera, havaalanı, yol vb. tüm alanlarda kullanılabilirler. Özellikle geniş hacimli mekanlarda çok tasarruflu olacağı için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Sulu yerden ısıtma sistemleri ile ilgili doğru mühendislik ve doğru uygulama için Quick Mühendislik’e ulaşın.
Diğer yazımızı da okuyabilirsiniz: Yerden Isıtma Sistemi Hakkında 5+ Detaylar